Міжнародний день рідної мови

Останній місяць зими наповнений святами та знаковими датами. У вівторок, 21 лютого, в усьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови.

Історія походження свята

Історія свята офіційно розпочинається від 1999 року, коли ЮНЕСКО прийняла рішення підтримати мовне різноманіття у світі. Його заснування пов’язано з подією, що відбулася 21 лютого 1952 року в Бангладеші (Східний Пакистан).

У цей день розстріляли місцевих протестувальників через їхнє бажання зберегти рідну мову. Оскільки влада країни визнала урду як єдину державну мову. Однак урду на той час розмовляли лише три відсотки населення.

Натомість більшість жителів Східного Пакистану послуговувалися бенґальською мовою. Таким чином, протестувальники загинули, обороняючи рідну мову. З 1971 року, коли Східний Пакистан став незалежною державою, в цей день згадують вбитих протестувальників, які стали народними мучениками.

З нагоди події, що сталася в Бангладеші, ЮНЕСКО затвердив 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Свято розпочали відзначати у 2000 році. Тож цього року ми робитимемо це вже 22-й раз. До слова, за даними ЮНЕСКО сьогодні у світі існує близько 6 тисяч мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.

В нашому закладі відбувся ряд виховних заходів, до заходів долучились учні як початкової школи, так і старшої.

Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може пишатися наш народ. Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським, Л. Українкою та багатьма іншими видатними українцями. Учні 5 та 6-Б класу Новоселицького ліцею 2 (вчителі Каліструк І. М., Костіна-Кніжницька А. В. Inna Kalistruk та Anastasiya Kostina ) вітають вас, дорогі друзі, з Міжнародним днем рідної мови.

Учні 9-А та 9-Б класу разом із Alik Marina Nikitin та Doritsa Zley вітають Всіх із днем рідної мови! Бажаємо зберегти її у вигляді, якою передали нам її наші предки. Нехай і надалі передається вона із покоління в покоління, не забувається та вдосконалюється. Зберігайте рідну мову та бережіть!
З Днем рідної мови! 🇺🇦🇷🇴
P.S. Додивіться відео, наші учні підготували для Вас подарунок😊
Наші п’ятикласники із вчителем української мови та літератури Костіна-Кніжницька А.В.

Агітаційний відеоролик, який підготували учні учнівського самоврядування із Ворнік А.Ю. та класним керівником Нікітіним А.О.

“Декілька порад як перейти на українську мову”

З учнями 8 класу до Міжнародного дня рідної мови проведено “Солов’їне шоу”. Любителі та знавці солов’їної мови змагалися у двох командах. За результати шести раундів перемогли найталановитіші! 

Захід було проведено під гаслом: 

Нам в Україні всім судилось жить,
В краю, де кожна квітка голос має!
То ж українська мова хай звучить,
Над цілим світом хай вона лунає!

Захід підготувала вчитель української мови та літератури: Єфтемій В.М.

Учні 4-А класу до Дня рідної мови приєднались до написання диктанту, який для них підготувала їх класний керівник Паскар Наталія Анатоліївна.

Виховна година із учнями 3-Б класу, класний керівник – Кочервей О.І.

Диктант єдності до якого долучились учні 5-11 класів та вчителі!
Диктант сили, який присвячений єднанню кримського та українського народів, організований Департаментом освіти і науки ЧОВА💙💛
Наша зброя – це наша мова!
Обласний проєкт «Крим – колиска українського сонця».
Також вчитель румунської мови Сланіна З.І. із учнями 6-Б класу доєднались до диктанту Єдності, але вже румунською мовою.
Учні 3-А класу до Дня рідної мови, класний керівник Грішка К.З.
Учні 2-Б класу також доєднались до Дня рідної мови та написали діагностичну роботу, класний керівник – Моленца А.В.
Учні 1-А класу, класовод – Пріску Т.В.
Ще більше фото та інформації Ви можете знайти на нашій Фейсбук – сторінці, клікайте тут.
Поділитись:
Перейти до вмісту